De Grieken boeken snel vooruitgang bij het uitvoeren van afspraken die vorige week zijn gemaakt over hervormingen en besparingen. De onderhandelingen over nieuwe financiële steun zijn begonnen.
Het is de bedoeling in de tweede helft van augustus tot een akkoord te komen tussen Athene en de internationale geldschieters. Dat verklaarde Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) woensdag in Brussel.
Hij verwees naar de afspraken van de speciale top van de eurolanden begin vorige week in Brussel. De regeringsleiders besloten toen dat het noodlijdende Griekenland kan rekenen op een nieuw hulppakket van maximaal 86 miljard euro voor drie jaar. De regering in Athene moest dan wel meteen beginnen met dringend noodzakelijke ingrepen om onder meer de staatskas te vullen, zoals een verhoging van de btw.
“Na maanden van stilstand maken we nu goede stappen voorwaarts”, aldus Moscovici. De Grieken weigerden de afgelopen tijd tegemoet te komen aan de eisen van de geldschieters. Zij vreesden een verdere verslechtering van de situatie in het Zuid-Europese land, dat kampt met een gigantische schuldenberg.
Stemming Grieks parlement
Het Griekse parlement stemt laat op woensdag (naar verwachting rond 23.00 uur onze tijd) voor de tweede keer sinds 12 juli over een pakket maatregelen die geldschieters eisen in ruil voor een nieuw noodkrediet. Als het parlement akkoord gaat, kunnen de onderhandelingen over het verstrekken van de nieuwe noodkredieten serieus beginnen.
Dat er weer een noodkrediet komt, na 240 miljard euro aan kredieten eerder, is 12 juli met Europese geldschieters afgesproken na maandenlang onderhandelen. Premier Alexis Tsipras zag uiteindelijk van zijn confrontatiekoers af, om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet.
Hij ligt in zijn eigen links-radicale achterban onder zwaar vuur wegens die ommezwaai. Maar waarnemers schatten dat hij niet hoeft te vrezen dat het pakket woensdagavond wordt weggestemd. De belangrijkste oppositiepartijen steunen hem, net als vorige week, en dat maakt het verlies aan parlementaire steun in eigen gelederen goed.
Pijnpunten niet op de agenda
Bovendien staan enkele erg impopulaire 'pijnpunten' niet in de woensdag voorgelegde wetgeving. Het gaat daarbij om omstreden wetswijzigingen over pensionering en over belastingvoordelen voor boeren. Dat maakt het voor de fractie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) iets minder moeilijk verteerbaar.
Maar de vraag wordt in Athene steeds luider gesteld hoe lang de links-radicale premier een minderheidsregering overeind houdt, die wordt gedoogd door de centrumrechtse oppositie. Vorige week stemde circa een kwart van de 149 Syriza-parlementariërs tegen de voorgelegde maatregelen. Het parlement telt driehonderd zetels.
Lees ook
Griekenland komende 3 jaar een kolonie van de EU, met dank aan Tsipras
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl